Gipswand plaatsen

Het afwerken van een gehele wand of het creëren van een ombouw van een badkuip werkt u snel en gemakkelijk af door het gebruik van gipsplaten. Gips is zeer licht en laat zich gemakkelijk bewerken en afwerken voor elk gewenst doeleind. De kans is dus groot dat u bij het klussen en verbouwen binnen uw woning in aanraking komt met dit materiaal.

Gezien het feit dat gipsplaten zo divers inzetbaar zijn maakt het des te belangrijker dat bij ieder type klus duidelijk is op welke manier u de platen het beste kunt verwerken. Zo leent het materiaal zich bijvoorbeeld optimaal voor het aftimmeren van een schuin dak of het monteren van een strak afgewerkt plafond. De gipsplaten zijn gemakkelijk vast te zetten op de gewenste plek en vormen een stevige wand welke een geluidswerende werking heeft. Ondanks het feit dat gips niet bekend staat om haar vochtresistente kwaliteiten kunt u de platen ook prima gebruiken bij het verbouwen en verfraaien van uw badkamer. Het wegwerken van bekabeling en leidingen is zo eenvoudig weg te werken zonder dat u uw muren aantast. Muur en plafond afwerking door het gebruik van gipsplaten zorgt voor en glad en vlakke basis voor elk type afwerking.

Soorten gipsplaat

Het selecteren van het juiste type gipsplaat is geheel afhankelijk van de klus die u wenst te realiseren. Wel is er er over het algemeen slechts beperkte keuze qua dikte van gipsplaten bij uw lokale bouwmarkt wat de keuze uiteraard vergemakkelijkt. De twee beschikbare diktes zijn doorgaans: 9.5 mm en 12.5 mm. Waarbij over het algemeen de dikke variant gebruikt wordt voor wanden, en de wat dunnere variant wordt gebruikt voor verwerking tegen het plafond.

Gipsplaat verwerking tegen Wanden

Voor de montage tegen wanden of als tussenschot gebruik je het beste het type gipsplaat met een dikte van 12.5mm. De platen worden dusdanig gefabriceerd dat de afwerking gemakkelijk en snel te doen is. Let bij het zaagwerk erop dat u de juiste kant van de gipsplaat bewerkt. De reden dat de dikke variant wordt gebruikt word bij het afwerken van wanden is omdat deze sterker is en daardoor geschikt is voor eventuele wand bevestiging van bijvoorbeeld boekenplanken of andere elementen (tot 25 kg). Daarnaast bevorderd de dikte ook de geluids- en brandwerende functionaliteit van de wand. Binnen deze variant zijn er twee soorten gipsplaten. De zogenaamde wandplaat en badkamerplaat.

De dikke platen wordt verkocht in twee varianten; namelijk de Wandplaat en Badkamerplaat. De wandplaat is bedoeld voor het gebruik als scheidings- en voorzetwand. Dit is mogelijk op alle plekken binnen uw woning. De badkamerplaat is geimpregneerd waardoor vocht en aantasting geen vrij spel krijgen op de wand. Dit maakt dit type gipsplaat bijzonder geschikt voor verwerking in onder andere vochtige ruimtes.

Gips plaat verwerking tegen plafonds

Bij het plaatsen van plafonds en het aftimmeren van de ongewenste schuine wanden kunt u gipsplaten met een dikte van 9.5 mm gebruiken. Dit type plaat heeft vaak een afwerking waardoor de naden nauw blijven en het oppervlak strak en glad. Na het plaatsen van de platen kunt u de naden vullen met de juiste vuller en afwerken met rigiplast voor een optimaal resultaat. Ook deze platen worden vaak in twee varianten aangeboden; namelijk de plafondplaat en het talent board. Waar de plafondplaat vaak gebruikt word binnen kamers en hallen, leent talent board zich ideaal voor het plaatsen binnen vochtige ruimtes zoals het toilet of de keuken.

Klustips voor het plaatsen van gipswanden.

  • Wanneer u de gipsplaten gaat stuccen is het ook een mogelijkheid om horizontaal lopend regelwerk aan te leggen. Dit maakt de klus een stuk eenvoudiger.
  • Breng voor het vastzetten van de gipsplaat openingen aan in de gipsplaat voor de gewenste Elektradozen en andere zaken.
  • Let er bij het plaatsen van een scheidingswand binnen een vochtige ruimte op dat u badkamerplaten in plaats van wandplaten gebruikt.
1
0
0
0