Het belang van goede verlichting

Weten waarom een goed verlichtingsplan belangrijk is? Vaak ben je er niet bewust mee bezig, maar toch heb je vaak verwachtingen hoe verlichting moet zijn in jouw eigen huis, op je werkplek of bijvoorbeeld in een winkel of restaurant. Thuis wil je bijvoorbeeld meer sfeer, hetzelfde geldt voor een restaurant en in een winkel wil je graag alles goed zien. Marco Tertoolen van het bekende merk Modular heeft in een artikel een en ander toegelicht op het gebied van de kwaliteit van verlichting. Modular staat vooral bekend om haar architecturale verlichtingsinstrumenten.

Volgens Marco Tertoolen kan je met verlichting de architectuur erg benadrukken en volgen. Dit is ook wat Modular doet. Zo versmelt verlichting met het gebouw en versterkt het juist in plaats van er – zoals in sommige gevallen – afbreuk aan te doen. Zijn favoriete Modular armatuur is zonder twijfel de Nomad. Dit is een armatuur uit 1986 die gemaakt is van getrommeld aluminium. De bekabeling is met opzet zichtbaar gemaakt. Een ‘naakte’ lichtbron, zo wordt het ook wel gezien, een zeer vooruitstrevend ontwerp voor de jaren ‘80.

Passie voor licht

Marco laat weten dat hij zijn passie heeft gevonden in licht en verlichting. Dit vanwege de vernieuwing, de technologie, de dienende rol in architectuur, de creativiteit die daarbij komt kijken. “Kijk naar de Médard: de ontwerper Bleijh heeft daarvoor eerst kennis opgedaan en de allerlaatste trends en ontwikkelingen op het gebied van LED en andere lichttechnologieën onderzocht. Voor de Médard-serie stopte hij technieken als koeling, lichtbron én transformator in één zeer kleine cilindervormige behuizing.

Zo ontstond er een lichtspot die zowel staand als tegen de wand of in een rails bevestigd kan worden zonder dat het nodig was om lastige bouwkundige voorbereidingen te treffen. Dat is toch fantastisch!”

Heeft hij zelf nog wensen op het gebied van verlichting? Marco: “De Artichoke lamp van Louis Poulsen wil ik graag nog hebben. Dat is een van de meest mooie decoratieve lamp die er is!”

Geplaatst inUncategorized | Reacties gesloten

Het plaatsen van een kookeiland

Een kookeiland is een populaire toevoeging aan moderne keukens en biedt vele voordelen voor de gebruiker. Het is een centrale eilandstructuur in de keuken die is ontworpen om te dienen als een werk- en eethoek. Of je nu een nieuwbouwwoning bouwt of een bestaande keuken renoveert, het plaatsen van een kookeiland is een goede manier om de ruimte in je keuken efficiënter en aantrekkelijker te maken.

Door wie je het kunt laten doen

Er zijn verschillende manieren om een kookeiland te plaatsen, afhankelijk van je budget, tijd en vaardigheden. Sommige mensen kiezen ervoor om het zelf te doen, terwijl anderen kiezen voor een professionele aanpak.
– Do-it-yourself: Als je handig bent en ervaring hebt met doe-het-zelf-projecten, kun je erover nadenken om een kookeiland zelf te bouwen. Dit is een budgetvriendelijke optie, maar het vereist wel de juiste tools en materiaal.

– Professionele installatie: Als je geen ervaring hebt met het bouwen van keukeneilanden, of als je gewoon geen tijd of zin hebt om het zelf te doen, kun je een professional inhuren om het voor je te doen. Dit zal waarschijnlijk duurder zijn, maar je bent verzekerd van een hoogwaardige installatie.

Voordelen van een kookeiland

Een kookeiland biedt tal van voordelen, waaronder:
– Meer werkruimte: Een kookeiland biedt extra werkruimte in de keuken, waardoor je efficiënter kunt koken en meer plaats hebt om voedsel voor te bereiden.

– Betere verkeersstroom: Een kookeiland verbetert de verkeersstroom in de keuken, zodat je gemakkelijker van het ene uiteinde van de keuken naar het andere kunt bewegen.

– Meer opslagruimte: Een kookeiland biedt extra opslagruimte, waardoor je keukengerei en ingrediënten op een handige locatie kunt opbergen.

– Verbeterde sociale interactie: Een kookeiland biedt een centrale locatie waar je kunt samenkomen met familie en vrienden terwijl je kookt en eet.

Nadelen van een kookeiland

Hoewel er veel voordelen zijn aan het hebben van een kookeiland, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:
– Kosten: Het plaatsen van een kookeiland kan duur zijn, afhankelijk van de grootte en materialen die je kiest.

– Ruimte: Je moet voldoende ruimte in je keuken hebben om een kookeiland te plaatsen. Als je keuken klein is, kan het nog steeds lastig zijn om voldoende ruimte vrij te maken voor een eiland.

– Elektriciteit en waterleidingen: Als je een kookeiland wilt plaatsen, moet je ook rekening houden met de aanwezigheid van elektriciteit en waterleidingen. Je moet misschien extra bekabeling en leidingen laten aanleggen, wat extra kosten met zich meebrengt.

– Onderhoud: Een kookeiland vereist regelmatig onderhoud om er goed uitziend uit te blijven zien. Dit omvat het schoonmaken en opfrissen van het oppervlak en het vervangen van eventuele beschadigde onderdelen.

Geplaatst inUncategorized | Reacties gesloten

Akoestiek verbeteren in huis of op werk?

Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid en de manieren waarop het in een ruimte reist, wordt weerkaatst en geabsorbeerd. In een huis of op de werkvloer kunnen slechte akoestische omstandigheden leiden tot verstoringen, vermoeidheid en concentratieverlies. Gelukkig zijn er veel manieren om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, zodat je je beter kunt concentreren, communiceren en ontspannen.

Welke oppervlakken?

Een van de belangrijkste factoren bij akoestiek is de oppervlakte en textuur van de wanden, vloeren en plafonds. Harde oppervlakken, zoals glas, metaal en beton, reflecteren geluid, wat leidt tot echo’s en galm. Om deze reden is het verstandig om deze oppervlakken te bekleden met materialen die geluid absorberen, zoals stof, vilt en spaanplaat.
Ook het type verlichting kan een grote impact hebben op de akoestiek. Lampen en armaturen die geluid reflecteren, zoals glazen koepels en metalen armaturen, moeten worden vervangen door materiaal dat geluid absorbeert, zoals matglas of kleurrijk kunststof.

Mobiele scheidingswanden

Mobiele scheidingswanden kunnen ook een uitstekende oplossing zijn voor verbetering van de akoestiek, vooral in open kantooromgevingen. Deze wanden zijn gemakkelijk verplaatsbaar en kunnen een geluidsabsorberende functie hebben.

Akoestische panelen

Een andere manier om de akoestiek te verbeteren is door het toevoegen van akoestische geluiddempende panelen aan de wanden of het plafond. Deze panelen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren en kunnen helpen bij het verminderen van geluidstrillingen en het verbeteren van de algehele akoestiek.

Betere akoestiek door inrichting

Ten slotte is het ook belangrijk om rekening te houden met de inrichting van de ruimte. De indeling en de manier waarop meubels en andere objecten worden geplaatst, kan het geluid beïnvloeden. Het is aanbevolen om beweegbare en opvouwbare meubels zo te plaatsen dat ze niet te dicht bij elkaar staan en om bepaalde gebieden van de ruimte te isoleren door middel van textiel of akoestische panelen.
Er is dus een verscheidenheid aan manieren om de akoestiek in huis of op de werkvloer te verbeteren. Of je nu wilt werken aan verbetering van de communicatie, concentratie of ontspanning, het verbeteren van de akoestiek is een belangrijk aspect van het creëren van een comfortabele en functionele omgeving. Het is raadzaam om een akoestisch expert te raadplegen om de specifieke behoeften en mogelijkheden van de ruimte vast te stellen. Door de juiste maatregelen te treffen, kun je de akoestiek verbeteren en een aangename, productieve en gezonde omgeving creëren.

Geplaatst inUncategorized | Reacties gesloten

Zonnepanelen aanschaffen ja of nee?

Je ziet en hoort het steeds vaker, woningen die energie produceren via zonnepanelen. Maar hoe werkt dat nou precies? Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van zonne-energie? En hoeveel kost de aanschaffing van zonnepanelen? Wij zetten alles even op een rijtje voor u.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, deze zijn meestal gemaakt van silicium.

Silicium geleid alleen stroom als er licht opvalt. Zodra de zon op de zonnepanelen schijnt, ontstaat er dus elektrische stoom. Er ontstaat ‘gelijkstroom’, dat betekent dat er stroom ontstaat tussen de positieve lading bovenop de cel, en de negatieve lading onder de cel. De omvormer van de zonnepanelen zet dit vervolgens om in wisselstroom. Deze wisselstroom wordt dan het elektriciteitsnet op gestuurd, en de stroom is klaar voor gebruik.

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen produceren schone energie. Dit is vooral omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het genereren van de elektriciteit. Tijdens het generen van traditionele brandstoffen, komen wel veel schadelijke stoffen vrij zoals bijvoorbeeld CO2, maar ook koolstofdioxide, kwik, stikstofoxide en zwaveldioxide. Deze stoffen dragen onder andere bij aan de opwarming van de aarde en smog. Ook dragen traditionele brandstoffen mee aan het opslaan van radioactief afval, iets wat zonne-energie allemaal achter wegen laat. Zonnepanelen hebben dus een positieve invloed op het milieu, en door zonnepanelen aan te schaffen draag je dan ook zeker een steentje bij.

Kosten en vergoedingen

De aanschaf van zonnepanelen lijkt op het eerste ogenblik een dure investering. Maar, met wat je jaarlijks gaat besparen heb je dat er zo weer uit. De gemiddelde besparing per huishouden ligt namelijk rond de 500 en 1200 euro per jaar. De besparing die de zonnepanelen opleveren is dan ook een groot voordeel, voor veel mensen maken de energie kosten dan ook een groot deel uit van de vaste lasten, en is het daarom extra fijn om daarop te besparen. Ook zijn er zowel nationaal als regionaal verschillende subsidies te verkrijgen en aan te vragen na het plaatsen van de zonnepanelen.

De aanschaf

Zit je eraan te denken om zonnepanelen aan te schaffen? Vraag dan offertes aan bij verschillende aanbieders. De prijzen kunnen namelijk best wat verschillen. Wij adviseren ook om alle onderdelen bij dezelfde leverancier te kopen, dit is qua onderhoud en garantie wel het gemakkelijkste. Ook is het belangrijk om te weten dat de zonnepanelen moeten voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen.

Laat je altijd goed informeren naar de verschillende mogelijkheden.

Geplaatst inUncategorized | Reacties gesloten

De voordelen van het plaatsen van een huislift

Huiseigenaren beschouwden een huislift lange tijd als een luxe. In sommige gevallen wordt het ook om medische redenen noodzakelijk geacht. Echter, zoals de meeste mensen beginnen te begrijpen, heeft het hebben van een huislift een aantal voordelen. Als u heeft nagedacht over het installeren van een huislift, maar u bent er niet zeker van, dan zijn hier enkele voordelen die u kunnen helpen om de juiste beslissing te nemen.

1. Functionaliteit

Een huislift is niet zomaar iets dat je in huis hebt dat zinloos stof verzamelt. Het is eigenlijk een functionele functie die een enorm verschil kan maken in uw huis en het leven een stuk eenvoudiger kan maken. Het maakt bijvoorbeeld het op- en afgaan van de trap veel gemakkelijker. Het bespaart u ook de moeite om zware en omvangrijke voorwerpen de trap op te moeten dragen, wat zelfs gevaarlijk kan zijn.

Als u een gezinslid heeft dat slecht ter been is, kan het installeren van een huislift het voor hen gemakkelijker maken om van het volledige bereik van het huis te genieten. Omdat de lift niet moeilijk te gebruiken is, kan hij zelfs voor een alleenstaande oudere worden geïnstalleerd.

2. Bespaart ruimte

Als u overweegt een huislift te installeren voordat u de grond in uw huis breekt, is dit niet alleen een prachtige toevoeging aan het huis, maar bespaart u ook ruimte, waardoor u meer ruimte rondom het huis krijgt. In vergelijking met het hebben van een trap, neemt een huislift minder ruimte in beslag. Bovendien kan de huislift buiten worden geïnstalleerd en hebben toegangsdeuren aan de binnenkant van het huis. Vanwege zijn ruimtebesparende karakter kan een huislift een revolutie teweegbrengen in uw ontwerp en u meer ruimte geven in plaats van een trap te hebben.

3. Betere mobiliteit

De huislift is niet alleen voor u. Het is voor uw kinderen, ouders en iedereen in huis. Het helpt u ook om uw boodschappentassen, schoonmaakspullen en andere spullen te dragen, waardoor u zich gemakkelijker door het huis kunt verplaatsen zonder de risico’s en moeite van het nemen van de trap.

4. Verhoogt de waarde van uw huis

De meeste potentiële huiseigenaren zullen zich gemakkelijk aangetrokken voelen tot een huis met een functionele huislift. Voor de meeste mensen is toekomstige toegankelijkheid bij het kopen van een huis van vitaal belang. Daarom klinkt het hebben van een huislift misschien als een lucratief idee voor hen. Nu er al een huislift is geïnstalleerd, hoeven de meeste huizenkopers zich geen zorgen te maken dat ze opnieuw moeten verhuizen als hun mobiliteit verslechtert. Hierdoor zijn ze misschien eerder bereid om uw huis te kopen in plaats van een huis met trappen. Sterker nog, ze zijn misschien bereid meer te betalen voor het extra gemak.

5. Veiligheid

Hoe nuttig een trap ook is, het is ook een gevaar voor de veiligheid, vooral voor oudere mensen en peuters. Het is gemakkelijk om te struikelen en van de trap te vallen en de resulterende verwondingen kunnen verwoestend zijn. Door een huislift te installeren, kunt u dergelijke tragische situaties voorkomen en een veiligere en veiligere methode bieden voor uw dierbaren om zich door het huis te verplaatsen.

6. Stijl

De lift is niet alleen functioneel, maar voegt ook een esthetische waarde toe aan uw huis. Nu huisliften betaalbaarder worden, overwegen meer huizen om ze te installeren. Ze bieden een betere esthetiek en afwerking voor uw huis in vergelijking met trappen. Het kan geen kwaad om wat pit toe te voegen en een beroep te doen op uw huis terwijl u er functionaliteit en waarde uit haalt. Dit is wat huisliften te bieden hebben.

Het laten plaatsen van een huislift aan uw huis is zeker een waardevolle investering. Het is een geweldige manier voor u om van het gemak te genieten en als u ooit besluit het huis te verkopen, zal het zeker van pas komen om uw huis aantrekkelijker te maken voor kopers en meer waard te zijn.

Geplaatst inUncategorized | Reacties gesloten

Glas in lood

Glas in lood wordt steeds populairder in woningen van tegenwoordig. Het wordt vaak gebruikt als raam in een tussendeur. Maar wat is glas in lood exact? Glas in lood wordt ook wel loodglas genoemd. Dit glas bestaat uit meerdere stukken glas die vaak gekleurd zijn. De stukken glas worden samengevoegd en bij elkaar gehouden door een geraamte van lood. De simpele loodglas uitvoeringen zijn allemaal vierkant of rechthoekig. Andere vormen zijn zeer gecompliceerd om te maken en ziet u vaak terug in kerkgebouwen.

Geschiedenis van loodglas

De kunst van het glas in lood is in Egypte ontstaan. De Romeinen hebben deze kunst overgenomen en mee genomen naar Europa. Hier versierden de Romeinen hun gebouwen mee. De Romeinen hebben er ook voor gezorgd dat de rest van Europa, en dus ook Nederland, de kunst van het glas in lood mag kennen. Hier mogen wij ze erg dankbaar voor zijn. Het glas is lood wordt dus al eeuwen lang gebruikt. Vroeger werd het gebruikt als het niet mogelijk was om één groot glazen raam te produceren. In plaats van het grote raam werd er loodglas in gezet.

Loodglas in uw woning

Glas in lood was vroeger vaak alleen te bezichtigen in de kerk. Het was namelijk onder de Christenen erg populair. Deze ramen zijn tegenwoordig nog steeds te bezichtigen in veel oude kerkgebouwen. Wat vroeger niet vanzelfsprekend was, is dat u tegenwoordig ook in uw eigen woning glas in lood ramen kunt laten zetten. Hier geeft u uw woning een mooie en klassieke uitstraling mee. Vaak wordt de keuze voor een glas in lood raam in een tussendeur gemaakt. Het is echter ook mogelijk om een glas in lood raam als buiten raam te gebruiken. Het glas in lood is tussen twee isolatieramen te verkrijgen. Zo verliest u geen warmte en geeft u uw woning een mooie klassieke uitstraling.

Geplaatst inUncategorized | Reacties gesloten

Bouwkeuringen

meeloopkeuring

Een meeloopkeuring is een bouwtechnische keuring van de woning waarbij u met de inspecteur meeloopt.De bevindingen worden mondeling tijdens en na de keuring met u doorgenomen. De inspecteur bespreekt de geconstateerde gebreken met u, en geeft tevens een globale indicatie voor de uit te voeren onderhoudsmaatregelen en de hierbij behorende kosten. U ontvangt geen rapportage.

basiskeuring

In het rapport van de basiskeuring worden alle visueel waarneembare bouwdelen omschreven en de bouwkundige gebreken benoemd, en tevens een kwaliteitsbeoordeling van deze bouwdelen. Hersteladvies en de daarvoor geldende prijzen/kosten worden in de basisrapportage niet opgenomen

pluskeuring

In de rapportage van de pluskeuring worden de gebreken, de kwaliteitsbeoordeling en een hersteladvies gegeven en worden de herstel/onderhoudskosten berekend. Deze zijn gebaseerd op gemiddelde algemeen geaccepteerde, prijzen/kosten van materialen en arbeidsloon door professionele bedrijven. Met de pluskeuring heeft u een overzicht van de te maken kosten voor achterstallig onderhoud, waar u dan rekening mee kunt houden met betrekking tot het bepalen van de aankoop/verkoop prijs.

keuring voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Om een hypothecaire lening met NHG te verkrijgen moeten in het rapport globaal een overzicht van de bouwkundige gebreken en van de herstel/onderhoudskosten worden gegeven, direct en op termijn. De NHG-rapportage van Het Bouw-Inspectie-Huis voldoet aan de eisen die de verstrekker van de hypothecaire lening daar aan stelt. Voor voorwaarden/informatie over de Nationale Hypotheek Garantie, kunt u kijken op (www.NHG.nl)

NHG keuring uitgebreid met pluskeuring

Met deze gecombineerde rapportages heeft u en de verstrekker van de hypothecaire lening een veel beter overzicht over de staat van de woning, en de te verwachten onderhoud/herstelkosten.

Geplaatst inUncategorized | Reacties gesloten

Rollenbaan meest toegepaste transportbaan

Indien men het lichaam wilt ontlasten tijdens een productieproces worden vaak rollenbanen gebruikt. Producten kunnen door het gebruik van rollenbanen gemakkelijk verplaatst worden. Het tillen van de producten wordt door het gebruik van rollenbanen een stuk minder. Het lichamelijke transport wordt, door het gebruik van rollenbanen een stuk minder, wat beter is voor de gezondheid.

Intern transport

Het intern transport binnen een bedrijf is in veel gevallen een belangrijk vraagstuk. Men zal er alles aan doen om het intern transport zo goed mogelijk te maken. Het is een belangrijk gebied om de kwalitiet van het werk te verbeteren.

Wanneer een product over een bepaalde afstand, van de ene naar de andere kant moet worden verplaatst, is een rollenbaan een uitkomst. Het tillen wordt tot een minimum beperkt. Men hoeft nu alleen de pakketten over de rollenband door te schuiven.

Opbouw

Een rollenbaan wordt vaak van aluminium gemaakt. Dat is een licht materiaal waardoor de rollenbaan eenvoudig verplaatst kan worden. Op deze manier kan hij daar worden gebruikt, waar hij op een bepaald moment, in het productieproces het hardst nodig is. Men maakt tegenwoordig ook vaak gebruik van elektrisch aangedreven rollenbanen van Eslogic. Hierbij is het doorschuiven zelfs niet meer nodig. Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren, bij elektrisch aangedreven rollenbanen, worden ze vaak afgeschermd.

Het kan slecht aflopen wanneer een aangedreven rol een stuk kleding mee zou nemen. Je weet dan niet wat er allemaal kan gebeuren. Elektrisch aangedreven rollenbanen hebben een gunstige uitwerking op de werknemers. Op de eerste plaats zullen de werknemers het beter naar hun zin hebben. Daarnaast zal men dus ook minder ziek zijn. De rug wordt praktisch niet meer belast, wat alleen maar goed is voor de werksfeer. Doordat er zo weinig zieken zijn in een fijne werkplaats, heeft dat een gunstig effect op alles.

Ook kan men sneller producten van de ene naar de andere plaats vervoeren op elektrisch aangedreven rollenbanen. Ze worden tegenwoordig vooral toegepast in moderne magazijnen. Door het product op de rollenbaan te plaatsen kan men het snel, zonder lichamelijke krachten, naar de plaats van bestemming vervoeren.

Geplaatst inUncategorized | Reacties gesloten

Afvoer pvc

Als u een nieuw of bestaand huis heeft, dan is het altijd prettig om een goede badkamer te hebben. De douchekop, de wastafels en eventueel een bad zijn belangrijke elementen. Op de website van Lelux Badkamers kunt u allerlei artikelen vinden die essentieel zijn voor een fijne en mooie badkamer.

Maar er zijn nog veel meer producten die u op de website van Lelux Badkamers kunt vinden. Naast de radios zijn er nog meer elektronica producten die leuk of handig zijn voor in een badkamer. Als u naar de website gaat van Lelux Badkamers dan vindt u hier nog meer badkameraccessoires.

Naast het esthetische gedeelte is het praktische gedeelte ook zeer van belang. Het is namelijk zeer cruciaal dat de verschillende leidingen goed op elkaar zijn aangesloten. De kwaliteit van de afvoer pvc buizen is dan ook zeer belangrijk. Voor de meeste buizen wordt het materiaal pvc gebruikt, omdat het een erg veilig en stevig materiaal is om mee te werken. Dit is ook het meestgebruikte materiaal om sanitair aan te leggen.

Afvoer hulpstukken

Het is belangrijk om uw badkamer regelmatig te onderhouden. Het kan namelijk zo zijn dat er leidingen verstopt raken of dat de leidingen kapot gaan. Het is daarom belangrijk om de afvoer hulpstukken af en toe te checken. Het kan zijn dat deze niet goed zijn aangesloten of iets dergelijks en dit kan veel problemen veroorzaken. Op de website van Lelux Badkamers vindt u veel informatie over het aanleggen van verschillende soorten sanitair. Als u naar de blog pagina gaat op de website, dan kunt hier verhalen lezen over verschillende onderwerpen, waaronder over het aanleggen van sanitair.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de verschillende producten van Lelux Badkamers, dan kunt u het beste de website van het bedrijf bezoeken. Hier vindt u namelijk informatie over de producten, maar ook over de installatie en onderhoud van badkamers. Het bedrijf heeft namelijk verschillende partners, die geraadpleegd worden als er iets mis is met de badkamer zelf. Deze kunt u vinden onder het kopje “Partners”. Deze partners zijn ook zeker een indicatie van de kwaliteit van de bedrijven. U kunt er dus vanuit gaan dat u goed geholpen wordt door deze bedrijven.

Geplaatst inUncategorized | Reacties gesloten

Welke soorten blokhutten zijn er?

Tegenwoordig met alle mogelijkheden aan op maat gemaakte materialen zijn er legio aan mogelijkheden om een geheel eigen blokhut te laten maken. Maar welke materialen zijn geschikt voor de doeleinden die jij voor ogen hebt. Elk soort materiaal heeft bepaalde kenmerken die geschikt zijn voor specifieke doeleinden. Hier een overzicht met soorten blokhutten en welke materialen er het beste gebruikt kunnen worden voor verschillende doeleinden.

Blokhut van vurenhout

Vurenhout is een soort naaldhout met een fijne nerf. Dit houtsoort is zowel machinaal als met de hand vrij gemakkelijk te bewerken. Tevens is vurenhout vrij gemakkelijk te drogen na verven of lakken. Het is zelfs mogelijk om het hout versneld te laten drogen. Dit is een groot voordeel omdat er in de regel wordt geadviseerd om vurenhout snel te behandelen, zodat het niet verkleurd in de zon. Een ander voordeel van vurenhout is dat het relatief goedkoop is en vaak van vrij goede kwaliteit is. Zo kan het hout voor verschillende doeleinden gebruikt worden mits de kwaliteit dit toelaat. Voorbeelden van doeleinden zijn draagconstructies zoals kozijnen, puien, ramen, deuren, trappen, etc. Ook kan het hout gebruikt worden voor emballagedoeleinden en goedkope meubelen. Uiteraard kan het hout ook gebruikt worden voor het maken van een blokhut.

Blokhut van grenenhout

Grenenhout is lichtbruin van kleur en wordt na verloop van tijd wat donkerder. Ook dit houtsoort is afkomstig van een naaldboom met een fijne nerf. Dit houtsoort is net als vurenhout vrij gemakkelijk met de hand en machinaal te bewerken. Het hout droogt vrij snel maar wel het nadeel dat het de kwasten kan laten splijten. Doordat het hout gevoelig voor blauwschimmel in het spint, wordt er sterk aangeraden om het hout zo snel mogelijk te laten drogen na het zagen. Net als bij het vurenhout is grenenhout voor verschillende doeleinden te gebruiken, waaronder het bouwen van een blokhut.

Blokhut van douglashout

Douglashout is een veelgebruikt houtsoort in Nederland voor verschillende constructies, waaronder blokhutten en kapschuren. Het houtsoort is erg duurzaam en kan vrij gemakkelijk machinaal bewerkt worden. Het bewerken van douglashout met handgereedschap is daarentegen een stuk lastiger. Dit is dan ook een groot nadeel van dit houtsoort. Net als de andere twee houtsoorten kan ook het douglashout voor een verscheidenheid aan doeleinden gebruikt worden. Dit komt doordat douglashout gunstige sterkte-eigenschappen heeft, waardoor de kwaliteit vaak goed is.

De keuze voor het materiaal van een blokhut ligt hem voornamelijk in de prijs en de duurzaamheid. Zo zijn blokhutten van vurenhout of grenenhout vaak wat goedkoper maar zijn ze wat minder gunstig qua duurzaamheid als douglashout.

Geplaatst inUncategorized | Reacties gesloten
0
0
0
0