Verbouwing aan het huis

Verbouwing aan het huis

Je huis verbouwen is vaak nogal een grote klus. Vaak wordt een verbouwing maar één of slechts enkele malen in je leven gedaan. Eén van de meest voorkomende redenen voor een verbouwing is achterstallig onderhoud, maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Maar soms wil je ook gewoon je huis aanpassen aan je nieuwe wensen of bijvoorbeeld omdat het wegens gezondheid noodzakelijk is.

Veel huiseigenaren voeren pas onderhoud uit als het al te laat is. Dat is zonde, want vaak zijn de herstelkosten veel hoger dan bij preventief onderhoud. Als de verbouwing voortvloeit uit (achterstallig) onderhoud, inventariseer dan vooraf goed wat de oorzaken zijn en hoe de problemen verholpen kunnen worden.

Zet om te beginnen al je wensen op papier en bespreek deze met een deskundige, zoals een architect of een bouwbedrijf. Als alles duidelijk is, is het verstandig om vooraf te controleren of er ook een speciale bouwvergunning voor nodig is om de verbouw- of opknapplannen uit te voeren. Laat je de verbouwing door een aannemer of bouwbedrijf uitvoeren, dan kunnen zij je hier ook mee helpen.

Als je duurzaam gaat verbouwen met houtconstructies, is het nog mogelijk dat je in aanmerking komt voor subsidies. Hiervoor kun je navraag doen bij de gemeente en zelf onderzoek doen op internet, maar ook hier kan de aannemer of het bouwbedrijf je vaak wel bij helpen.

Ga vervolgens na je nog een speciale (ver-)bouwverzekering wilt afsluiten. Met name bij grotere verbouwingen is dit zeker raadzaam.

Tot slot is het zeker aan te bevelen om de buren in te lichten over de geplande verbouwing. Behalve dat dit netjes is, kun je dan vaak ook meer rekenen op begrip.

0
1
0
0